TEMA 1 : El DIBUIX ARTÍSTIC
DIBUIX DEL ROSTRE
1.Dibuix d'ulls
Observació de l'ull PDF
2. Dibuix de nas i boques
Observació PDF
3. Dibuix cara.
Observació PDF
COM DIBUIXAR UNA MÀ REALISTA
TEMA 2: IL·LUSTRACIÓ
En el disseny gràfic, la il.lustració crea imatges que representen el contingut d'un text. Hi ha obres literàries que han estat il.lustrades moltes vegades. Una és "Les aventures de Pinotxo, escrit per Carlo Collodi. Les il-lustracions de la següent entrada són versions dels alumnes de 4t que representen una mateixa peripècia de les moltes que viu Pinotxo.
Il.lustracions Pinotxo
HI HA UN MÓN A QUATRE PASSES DE LA TEVA MENT, ON LA REALITAT ÉS UN ñOMÉS ET CAL IMAGINACIÓ I CURIOSITAT PER DESCOBRIR. |
TEMA 3 : El DISSENY- DEFINICIÓ DE DISSENY – LA FORMA I LA FUNCIÓ
DEFINICIÓ DE DISSENY
El disseny és una activitat professional pluridisciplinària basada fonamentalment en aspectes tècnics i creatius. El principal objectiu és crear productes que siguin funcionals i estètics i que es puguin produir en sèrie.
Les produccions artesanes no es consideren pròpies del camp del disseny. Només es reconeix com a producte dissenyat el que ha estat realitzat industrialment, és a dir, amb la utilització de maquinària construïda per a la fabricació en sèrie i pensant en la seva comercialització en massa amb el cost mínim.

FORMA I FUNCIÓ
En el disseny és important aconseguir l’adequació de la forma del producte a la seva funció. Per fer-ho, els productes dissenyats han de ser ergonòmics, es a dir adaptats a la forma, a les característiques físiques i als moviments de les persones. A més, la forma dels productes ha de quedar supeditada a les qualitats següents: rendibilitat, estètica i correspondència entre els aspectes tècnics i materials.
La forma és el conjunt de qualitats físiques visibles, que per exemple, poden fer un objecte més atractiu. Aquestes característiques poden ser luxoses, però poc funcionals.
La funció és l’objectiu que ha d’acomplir aquest disseny. La seva utilitat.
Aquestes característiques poden anar unides, o una de les dues pot tindre més pes que l’altra.
Vegeu els següents exemples:



- Cadira Jacobsen – La FUNCIÓ és menys important que la FORMA (objecte més estétic que funcional.)
- Làmpara de l´IKEA – Exemple en el que tan la FUNCIÓ com la FORMA són equivalents.
- Bolígraf BIC. Exemple en el que la FUNCIÓ es més important que la FORMA.
TEMA 2: ELEMENTS APLICATS EN EL DISSENY-ANÀLISIS SUBJECTIU I OBJECTIU
ELS ELEMENTS VISUALS
Els elements visuals d´una imatge son LA LÍNIA, EL PUNT, EL PLA (LES FORMES PLANES), EL COLOR I LA TEXTURA. Segons com sigui la forma (part objectiva) d’aquests elements, poden expressar-nos una sèrie de sensacions o emocions (part subjectiva). Es per aixó que conèixer bé aquests elements, i conèixer el que ens expressen segons com estiguin representats, ens ajuda a fer diferents lectures dels objectes del nostre entorn. Si apliquem aquests coneixements en el disseny, podem aconseguir els resultats desitjats segons el producte que estiguem dissenyant.
Per exemple, si vull dissenyar una ampolla de colònia per a bebé i una de perfum per home, tindré que aplicar uns colors més vius e infantils (groc, blau, rosa) per la colonia infantil, mentre que utilitzaré colors més elegants i serios (negre, marró, gris) per la de l’home. Com sé que el color negre o marró em dóna aquesta informació? gràcies als coneixements adquirits després d’estudiar “els elements visuals”.
En el següent document podeu trobar de forma detallada més informació sobre els elements visuals, com es fan i que ens expressen. Clica elements visuals
ANÀLISIS SUBJECTIU I OBJECTIU
Analitzar un objecte dissenyat, es una tasca complexa ja que es pot recopilar molta informació: elements visuals (forma, color, textura, línia, pla, punts), elements funcionals (es argonòmic, assequible a la seva producció, acceptable, fàcil de manipular, etc), connotatius (quina sensació ens trasmet, sap captar la nostra atenció? S´ha aconseguit la seva forma segons al públic que va destinat?…etc)
Segon el tipus de producte que analitzarem, podem plantejar pautes diferents a analitzar, però de forma general podem fer un anàlisis OBJECTIU I SUBJECTIU, dels elements visuals que presenta el producte. Per a poder dur a terme aquest anàlisis ens tenim que plantejar dos preguntes:
QUE ÉS EL QUE VEIG (PART OBJECTIVA)
En aquesta part de l´anàlisis, indicarem el que els nostres ulls o tacte poden apreciar. Descriurem l’aspecte de cada un dels elements visuals.
Descripció objectiva: les linies son corbes, i el color es un roig fosc, el tap es de color negre. La textura es brillant i uniforme, el punt principal d’atenció es centra en el centre de l’ampolla on hi figura el nom de la colonia “Poison”.
QUE SIGNIFICA EL QUE VEIG? (PART SUBJECTIVA)
En aquesta part de l´anàlisis cal fer una descripció del que considerem que ens transmeten els diferents elements visuals (els punts, les línies, els colors…)
Seguint el mateix exemple, anterior: les línies corbes, en aquest cas, ens donen la sensació de delicadesa i suavitat, el color roig de passió. El color negre ens dona una sensació d’elegància. La textura brillant denota luxe. El punt d´atenció central, centra la nostra atenció al nom del perfum, el qual es l´element que més detaca. La composició es centrada i equilibrada, cosa que ens dona una sensació de serietat.
Aquesta descripció, ens dona molta informació sobre aquest producte, el més important es tindre en compte si correspon a la intenció de la colonia. Potser si fos una colònia per un infant o per a home, el disseny no seria l´adequat.
Per tal de conèixer que ens transmet cada línia, color, textura, etc, pots consultar la següent taula: