TÈCNIQUES

      


 Què veurem en aquesta  pàgina?
Les possibilitats expressives dels diferents materials i les seves tècniques. Aquestes són infinites, cada autor o tu mateix, podeu experimetnar, inventar i crear noves tècniques a partir d'una o diverses al mateix temps: barrejant porcediments, canviant les tècniques, alternant els aglutinants, etc.
Què farem?
Anem a veure com es fan servir les principals tècniques i procediemients de pintura. Per això, les dividirem en tècniques seques, com el carbonet, els llapis de colors i les ceres. I tècniques humides, com l'aquarel·la, la pintura al tremp o el óli .Aprendrem tot el referent a cadascuna d'elles perque practiques noves possibilitats quan pintis.



       Materials i tècniques de pintura
      Quina diferència  hi ha entre materials I tècniques? Quan ens referim a materials, volem dir totes aquelles eines amb les quals podem pintar: llapis, ceres, carbonet, *témpera, oli, etc. També considerem material els suports per a pintar, els dissolvents de la pintura o els tipus de pinzells. D'altra banda, quan ens referim a tècniques, volem dir tots aquells procediments o maneres d'utilitzar els materials: ratllat, difuminat, aigualides, etc. Com saps, existeixen moltes tècniques i materials, que a més podem combinar i barrejar. Les possibilitats són múltiples ja que, en definitiva, es tracta d'experimentar i d'expressar idees i sentiments.

       Què són pigments, aglutinants, dissolvents i suports? 
     Quan parlem de materials pictòrics, esmentarem aquestes quatre paraules que hem de saber reconèixer. Diem pigment al color en pols. L'aglutinant és la substància que serveix per a mantenir unides les partícules de pigment i per a adherir-les al suport. La mina d'un llapis de color, per exemple, són partícules de pigment pegat o aglutinat per a donar-li la forma i consistència de mina o barreta de color. Diem dissolvent al líquid que desfà o descompon la pintura (o la mescla de pigment i aglutinant). En la pintura, principalment s'usen com a dissolvents l'aigua o la *trementina (*aguarrás). Així, quan la pintura es dissol en aigua la denominem pintura acrílica, i quan es dissol en *trementina la denominem pintura sintètica o a l'oli. Finalment, el suport és la superfície sobre la qual es pinta o dibuixa: paper, tela, fusta, etc. És molt important utilitzar un suport adequat a les característiques de la pintura que usem.

      TÈQNIQUES SEQUES .
         Llapis de carbonet.
      El material que més utilitzem per a dibuixar. És còmode, barat i molt precís. Podem esborrar fàcilment i aconseguir diferents tons de grisos segons la pressió del llapis sobre el paper. A la fi del segle XVIII es van fabricar els primers llapis de grafit, encara que artistes de totes les èpoques van utilitzar eines semblants, com el llapis de punta de plata, per a expressar els seus dibuixos. El llapis ens permet expressar-nos amb la línia o el traç i les ombres. Els procediments per a ombrejar i aconseguir diferents tonalitats i textures són múltiples: ombreig, ombreig fregat, croat, etc




LLAPIS DE COLORS , SANGUINES
           La mina d'aquests llapis s'aconsegueix amb pigments diversos barrejats amb guix, talc o caolí i una substància aglutinant com és la goma de cel·lulosa. Existeix una gran varietat en el mercat, alguns d'ells poden diluir-se en aigua, com els llapis *acuarelables, o en *trementina. Els llapis de colors no es poden barrejar prèviament, sinó que cal fer-ho en el paper, aplicant colors damunt. Els procediments per a aconseguir efectes de degradat i textures són similars al llapis convencional. El suport ideal és un paper gruixut o rugós que retingui el pigment que es desprèn. Llapis compost És un llapis gras i tou que permet dibuixar un to negre molt intens. A vegades s'utilitza en dibuixos de carbonet per a marcar més els perfils. Llapis *sanguina És un llapis amb una mina de color vermellós o marró i ens permet barrejar-ho amb aigua per a crear efectes de degradat. Llapis sépia És un llapis, semblança a la *sanguina però la mina de la qual té un to castany fosc. És ideal per a esbossos i retrats





 



COMO PINTAR CON LÀPICES DE COLORES.   Jose Maria Parramon

A tener en cuenta antes de empezar:

  • La rugosidad del papel: Mar rugoso o menos según el efecto que queramos crear. (Papeles de grano fino, medio y grueso.


  • La inclinación del lápiz: Podemos tomar el lápiz como cuando escribimos, o podemos tomarlo de forma que quede casi paralelo a la hoja.


  • La punta del lápiz: Sacarle punta con el clásico sacapuntas o con una cuchilla nos puede dar diferentes efectos. En el primer caso la punta queda mas aguda y nos permite trabajar en sectores mas pequeños y lograr mas detalle, mientras que cuando usamos la cuchilla, podemos dejar mas mina de lápiz descubierta y aprovechar para cubrir superficies mas amplias.


La técnica:

  • El sombreado: Se comienza por trazar en zigzag con el lapiz, de arriba hacia abajo disminuyendo progresivamente la presión de la mina sobre el papel, apenas rozando el papel. Si el degradado quedó irregular se retoca con sumo cuidado en cada sector, presionando mas fuerte o mas suavemente según di estamos mas arriba o mas abajo.


  • El papel hace de color blanco (ausencia de color)

  • Pintar de menos a más: Aplicar primero los tonos menos intensos, para ir luego superponiendo los colores más intensos. Los colores mas claros no cubren a los mas oscuros, por eso es importante empezar con suavidad, y lograr el tono por la superposición de varias capas, que pasarse de entrada y no tener vuelta atrás.


  •  Observar siempre muy bien la imagen antes de empezar, y detectar en cada objeto, la sombra propia y la sombra arrojada.


  • Mezcla de colores: No es necesario tener una gran cantidad de colores para lograr un buen dibujo. El mismo efecto se puede lograr a partir de la superposición de distintos colores, con diferente intensidad. Es importante investigar y probar como los puedo ir mezclando para lograr el color buscado.


  • Aplicación de lápiz blanco para suavizar o mezclar algunos colores 


  • Podemos destacar 2 técnicas para pintar con lápices:

-         Técnica lineal
-         Técnica Tonal (o modelado)



Bibliografía: Jose M. Parramon, Asi se pinta con lapices de colores, Ed. Parramon, Barcelona, 1988

 -Aquí teniu une enllaç d'un tutorial per pintar amb llapisos de colors  tutoria

-Procés a seguir quan pintem. Un altre exemple.
En el video següent podeu observar i aprendre com treballa amb llapis de colors una artista professional. from lourdes gg

JORNADA CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE : TRIA LA PORTA VIOLETA

  Des de la matèria Plàstica ens movem!!  El  25 de Novembre dia contra  la violència de  gènere,  els alumnes de l'optativa de Disseny ...